SMB Solutions
Video Intercom
SMB Solutions
Video Intercom

Chytré maloobchodní inovace zvyšují bezpečnost, efektivitu a spokojenost zákazníků v nákupních centrech

V dnešním dynamickém prostředí se velká nákupní centra potýkají s řadou problémů v oblasti bezpečnosti a správy. Jedná se například o ztráty majetku, problémy s parkováním a spory se zákazníky. Technologický pokrok v oblasti chytrého maloobchodu přináší účinná řešení těchto přetrvávajících problémů a vede k bezpečnému a efektivnímu nákupnímu prostředí.

Výzvy v oblasti bezpečnosti a správy velkých nákupních center

Když architekti navrhovali nákupní centrum, věděli, že bude muset obsahovat mnoho bezpečnostních a provozních prvků. To znamenalo strategicky rozmístit kamery tak, aby bylo zajištěno komplexní pokrytí a minimalizována potenciální slepá místa, která by mohla ohrozit bezpečnost prodejen.  Nicméně zajištěním video ochrany úkol neskončil. Museli také zajistit, aby tyto kamery byly hladce začleněny do architektonického návrhu a zachovaly estetický vzhled nákupního centra.

Velká rozloha nákupního centra navíc představovala další překážku. Rozsáhlé parkoviště je sice nezbytné pro velký počet návštěvníků, ale může způsobit zmatek mezi nakupujícími. Najít volná parkovací místa ve špičce se mohlo stát náročným úkolem a zapamatovat si přesné parkovací místo mohlo být stejně náročné, když nastal čas odjezdu. V této souvislosti jsou zásadní účinná řešení správy parkovišť, jako jsou chytré parkovací systémy.

Vedení, které vždy usilovalo o provozní efektivitu, chtělo využít data k neustálému zlepšování. To si vyžádalo přijetí jednotného integrovaného řešení správy platformy. Toto řešení mělo zefektivnit různé procesy od správy parkování přes zákaznický servis až po bezpečnostní operace v maloobchodě. Konečným cílem bylo nejen zvýšit efektivitu provozu, ale také výrazně zlepšit celkový zážitek návštěvníků z nakupování, aby každá návštěva nákupního centra byla příjemná a bez stresu.

Současné inovativní trendy ve zlepšování zážitků v nákupních centrech

Bezpečnost a správa velkých nákupních center se rychle vyvíjí a na trhu se objevuje řada inovativních trendů a řešení. Klíčovou oblastí vylepšení je kvalita bezpečnostního videa. Kamery s vysokým rozlišením, pokročilou čistotou obrazu, vynikajícím osvětlením a širokým panoramatickým záběrem jsou dnes standardem. Bezpečnostní systémy jsou nyní navíc integrovány s umělou inteligencí a nabízejí detekci hrozeb v reálném čase a okamžitou reakci, takže nákupní centra jsou bezpečnější než kdykoli předtím.

Podle zprávy společnosti Deloitte 2023 Shopping Center Report, se správa parkování stala hlavní prioritou pro 51 % respondentů průzkumu, když zvažovali atributy, které jsou pro ně důležité při návštěvě obchodního centra. Chytrá řešení pro správu parkování proto přinášejí revoluci i v nakupování. Pomocí parkovacích kamer a dat v reálném čase monitorují využití parkovacích míst a navádějí zákazníky na volná místa. Pomáhají také zákazníkům najít jejich vozidla, když se chystají odjet, a zkracují tak čas strávený hledáním parkoviště.

Marketingové médium The Drum uvádí, že 90 % značek se vydalo na cestu k dosažení vyspělosti zákaznické inteligence. Díky inteligentní analýze dat z videozáznamů mohou obchodní manažeři pracovat s neocenitelnými poznatky. Kamery poskytují informace o špičkových hodinách a dnech, údaje o obsazenosti parkovišť, oblíbených uličkách zákazníků a tranzitních oblastech, což usnadňuje přizpůsobení komerční nabídky nebo výběr typu akce, která se má v daném okamžiku konat.

Chytré maloobchodní inovace v nákupním centru Vialia Vigo

Tyto trendy se osvědčily při řešení problémů, kterým čelí velká nákupní centra, příkladem jsou inovace společnosti Hikvision v nákupním centru Vialia Vigo.

Jen parkoviště nákupního centra Vialia Vigo využívá více než 300 kamer jako součást mimořádně účinného inteligentního naváděcího systému pro parkování. Řidiči se mohou orientovat podle ukazatelů na volná parkovací místa, aniž by museli zbytečně objíždět. Kromě parkovacích kamer (DS-TCP440-B) zahrnuje řešení pro parkování parkovací indikátory, parkovací automaty (DS-TPT322-L2), videonavigační terminály a inteligentní back-end produkty. Zákazníci si tak mohou vozidlo najít sami a bez námahy.

V nákupním centru je nainstalováno dalších 200 bezpečnostních kamer, které zvyšují bezpečnost prodejen a shromažďují informace o návštěvnosti. K nim patří kamery DeepinView, které jsou schopné počítat lidi. (Nákupní centrum používá kamery Varifocal Dome (iDS-2CD7126G0-IZS) a kamery Bullet (iDS-2CD7A86G0-IZHS).) Pokročilé kamery nabízejí důležité informace, které manažerům umožňují efektivněji přizpůsobovat obchodní nabídky a vybírat vhodné akce pro konkrétní čas. Integrace těchto technologií je součástí komplexní strategie řízení maloobchodu, která zahrnuje i systémy pro počítání lidí k analýze pohybu zákazníků.

Celé řešení je integrováno a spravováno prostřednictvím platformy HikCentral společnosti Hikvision. Řídicí centrum s monitory a pulty zajišťuje bezpečnost všech činností v nákupním centru. Díky tomu se nákupnímu centru podařilo optimalizovat efektivitu řízení maloobchodu a zároveň snížit režijní náklady na správu a údržbu.

Juan Louro, ředitel nákupního centra Vialia Vigo, je na tento projekt velmi hrdý. „Naše nákupní centrum je měřítkem nejen ve Španělsku, ale i v Evropě,“ říká. „Technologické inovace jsou základním kamenem naší hodnotové nabídky.“

text over image947
  • Naše nákupní centrum je měřítkem nejen ve Španělsku, ale i v Evropě. Technologické inovace jsou základním kamenem naší hodnotové nabídky.

Více informací

Chcete-li zjistit, jak řešení Hikvision pomáhá nákupnímu centru Vialia Vigo zvýšit bezpečnost a efektivitu maloobchodu, přečtěte si celou případovou studii zde.

Retail Security and Intelligence