SMB Solutions
Video Intercom
SMB Solutions
Video Intercom

Buďte spravedliví: proč je spravedlivé zpoplatnění přetížení účinné

Výzkum ukazuje, že zpoplatnění kongescí může snížit objem dopravy ve městech až o 30 %. Ale vnímaná nespravedlnost ve způsobu, jakým jsou poplatky uplatňovány, může způsobit, že tyto druhy schémat jsou velmi nepopulární, zejména zpočátku. Je tu však dobrá zpráva: chytrá video řešení mohou podporovat mnohem spravedlivější přístupy zpoplatnění přetížení, což vede k rychlejšímu přijetí a lepším výsledkům řízení provozu, říká Juan Sádaba, ITS Business Development Manager ve společnosti Hikvision Spain.

Zpoplatnění kongescí může být mocným nástrojem v boji proti dopravním zácpám a výsledným emisím vozidel. Ve skutečnosti natolik, že empirická data z Londýna, Singapuru a Stockholmu ukazují snížení kongescí o 13 % až 30 %.

Ale zatímco systémy kongescí a mýtné mohou pomoci v boji proti nadměrnému provozu na městských a dálničních sítích, mohou být také velmi neoblíbené u místních lidí, když jsou poprvé zavedeny.

Aby orgány lépe akceptovaly zpoplatnění kongescí, musí efektivně informovat uživatele o celkových přínosech, zejména pokud jde o kratší dobu jízdy a lepší kvalitu ovzduší. Kromě toho jsou zapotřebí pohodlné, spravedlivé a flexibilní platební systémy, aby bylo zajištěno, že systémy budou rychle a komplexně akceptovány účastníky silničního provozu.

Podpora spravedlivého a efektivního nabíjení z přetížení pomocí chytrého videa

K podpoře nabíjení z přetížení je zapotřebí široká škála technologií, od chytrých kamer s umělou inteligencí po radiofrekvenční identifikační štítky (RFID), GPS a bezdrátové komunikační sítě. Inteligentní video je však zásadní pro zajištění toho, aby systémy zpoplatnění přetížení byly co nejúčinnější a nejspravedlivější na základě řady klíčových funkcí.

1. Rozpoznejte typ vozidla a emisní pásmo

Nejnovější inteligentní video řešení využívající umělou inteligenci dokážou rozlišovat mezi různými typy vozidel a uplatňovat poplatky za přetížení na základě jejich emisního hodnocení. Toho lze často dosáhnout pomocí algoritmů, které rozpoznávají velikost, tvar a model vozidla a umožňují odpovídajícím způsobem aplikovat poplatky. Tam, kde tato funkce není k dispozici, lze typ vozidla a emisní pásmo určit pomocí technologie ANPR (rozpoznávání SPZ), která umožňuje křížové odkazy na podrobnosti o registraci vozidla místními úřady a jejich databázemi. V obou těchto případech jsou řidičům účtovány poplatky podle typu a emisní klasifikace jejich vozidla, což je spravedlivější přístup, který je obecně lépe přijímán účastníky silničního provozu.

2. Podporujte spravedlivější účtování přetížení na základě vzdálenosti

Zpoplatnění kongescí je často považováno za nespravedlivé, když je za každé vozidlo vjíždějící do zóny vybírán jeden poplatek. To znamená, že náklady jsou stejné, ať už vozidlo přejede kontrolovanou oblast pouze jednou, nebo je v oběhu celý den. Aby se tento problém vyřešil, některé úřady experimentují s inovativními systémy, jako je zpoplatnění přetížení na základě vzdálenosti. Rozpoznáváním vozidel a jejich poznávacích značek může chytré video podporovat tento druh modelu, který má v budoucnu potenciál zvýšit akceptaci systémů zpoplatnění kongescí.

3. Povolit dynamické nabíjení v závislosti na dopravních podmínkách v reálném čase

U tradičních systémů řidiči často platí plnou cenu za vjezd do zón zpoplatnění kongescí, i když je provoz slabý. Díky schopnosti poskytovat „informování o provozu“ v reálném čase může chytré video podporovat další modely, kde řidiči platí více ve špičce nebo když jsou zácpy silnější. To zajišťuje, že řidiči platí méně, když jsou silnice čisté, což jim dává lepší hodnotu a celkově lepší zážitek z cestování.

4. Detekujte „výjimky“ a umožněte jim volný přístup do kontrolovaných oblastí

V rámci spravedlivých systémů zpoplatnění přetížení by určitá vozidla a řidiči měli mít možnost vjíždět do kontrolovaných pásem a opouštět je, aniž by byly vybírány poplatky. Týká se to například řidičů, kteří žijí v zónách zpoplatněných kongescí, a některých užitkových vozidel, včetně taxislužeb nebo jiných vozidel pozemní dopravy nebo dodávek. Pomocí chytrého videa lze tyto „výjimky“ rozpoznat a povolit jim vstupovat do kontrolovaných oblastí a opouštět je, aniž by byly zpoplatněny.

Začněte ještě dnes

Pokud jde o vytváření a nasazení efektivnějších a spravedlivějších schémat zpoplatnění přetížení, mohou vám pomoci řešení Hikvision ITS. Konkrétně naše řešení mohou používat úřady k poskytování informací o provozu v reálném čase, které potřebují k podpoře dynamického stanovení cen a dalších inovativních modelů zpoplatnění přetížení. A co víc, naše kamery s umělou inteligencí mohou pomoci identifikovat vozidla, jejich emisní hodnocení a způsobilost platit poplatky v reálném čase, aby podpořily spravedlivější systémy a urychlily přijetí.

Pro více informací navštivte webové stránky. Můžete nás také kontaktovat, abyste se dozvěděli více o tom, jak mohou naše řešení pomoci úřadům podporovat spravedlivější a efektivnější zpoplatnění přetížení.